Cafe ve restoranlarımızın mutfaklarından sürekli olarak, gıda artığı, kullanılmış yağ ve ambalaj malzemesi atıkları çıkmaktadır. Bilinçsiz işletmeler bu atıkları çöpe atarak kurtulmaktadır. Fakat yapılması gereken bunları direk çöpe atmak değildir.
Her yıl dünyada 8 milyon ton plastik atık, denizlere karışıyor. OECD ülkeleri arasında atık yönetimi konusunda Türkiye son sıralarda yer alıyor. Akdeniz her yıl yaklaşık 0,57 milyon ton plastik atığa maruz kalıyor. Yani ülkece bizim bu konulara daha fazla dikkat ediyor olmamız, öncelikle işletmecilerimizi bu konuda bilinçlendirmemiz gerekiyor. Mikroplastikler sebebiyle deniz canlılarına yüksek zararlar veriyoruz. Denizlerimiz ve sularımıza zarar veren diğer bir önemli etken ise atık yağlar. Kullandığımız kızartma yağlarını, lavabo giderinden kanalizasyona gönderirsek, bir sonraki duraklarının denizler olacağından şüpheniz olmasın.
Atık yağları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı bir şekilde atık yağ firmalarına teslim etmeniz gerekiyor. Size sağladıkları atık yağ bidonlarında siz kullanılmış yağlarınızı muhafaza ediyorsunuz. Belirli periyotlarla firma gelip atık yağlarınızı sizden teslim alıyor. Yine bu teslim alma kısmında resmi bir belge düzenliyor. Siz de bu belgenin bir nüshasını işletme dosyalarınız arasında muhafaza ediyorsunuz. Kızartma yağlarınızın dışında diğer tüm yağlar ise, özellikle bulaşık yıkama sırasında kanalizasyona karışıyor. Bu durumu engellemek için işletmenizin giderlerinin toplandığı noktaya bir yağ ayırıcı koymanız gerekiyor. Bu yağ ayırıcılar hem sizin giderlere gönderdiğiniz katı partikülleri filtrelerinde tutuyor. Hem de suya karışan yağın ayrılmasını sağlıyor. Yine belirli periyotlarla bu yağ ayırıcınızı temizliyorsunuz ve atık yağları görevli firmalara teslim ediyorsunuz.
İşletmelerimizde çokça çıkan diğer bir atık ise ambalaj malzemeleri. Plastik, cam ve karton atıkları birbirinden ayrı şekilde muhafaza ederek geri dönüşüm noktalarına bırakmamız gerekiyor. Ambalaj atığı kontrol yönetmeliği uyarınca, plastik üreticileri ve endüstriyel kullanıcıların ürettikleri ürünlerde, geri dönüştürmek zorunda oldukları plastik oranı 2017’de %54 iken, 2020’de bu oranın %56 olması planlanıyor. 2023 yılında ise ambalaj atıkların %65’inin geri dönüşümü hedefleniyor. Bizler de işletmeciler ve bireyler olarak ambalaj atıkları konusunda üzerimize düşeni yapmalı ve bu konuda geleceğimiz için titiz davranmalıyız.
KAYNAK: National Geographic Türkiye. Aralık 2019. Sayfa 90, 91.
Comments